Grustaget, ur vilket företaget är sprunget, låg i den skånska orten Finja.
Finja har fyllt 60 år och det har varit en minst sagt spännande resa. Allt tog sin början 1957 då eldsjälen Kaj Andersson ägnade sig åt att hjälpa lantbrukarna i Göingebygden att dra in ström till gårdarna. Entreprenör som han var passade han även på att sälja kylskåp och spisar till dem som nu fick tillgång till el i hemmet och vid ett tillfälle bestod betalningen av ett grustag istället för reda pengar.
Grustaget, ur vilket företaget är sprunget, låg i den skånska orten Finja.
Grustaget lade grunden till framgångssagan Finja, genom vilket Kaj bidrog till att bygga det svenska folkhemmet, först med hjälp av betonghålsten och senare med lättklinker, bruk och prefabricerade system.
1978 drabbades företaget av en ödesdiger brand som resulterade i att Kaj fattade beslut om att för första gången ta lån och bygga upp fabriken på nytt, denna gång med Europas modernaste maskinanläggning.
Kajs dotter, Gull-Britt, började redan som elvaåring i företaget. Hennes första uppgift blev att cyklandes dela ut fakturor till kunderna, vilka ofta befann sig i närområdet. Efter en utbildning i ekonomi började hon arbeta som controller på Finja och i mitten av 80-talet fick hon ansvar för ett nyförvärvat företag, något som gav mersmak och resulterade i att hon 1989 tog över rollen som VD.
Under Gull-Britts ledning, med en stark drivkraft och en stor portion optimism, har Finja fortsatt sin tillväxt över åren. Detta genom nya produkter, ökad förädling, modernisering av produktionsanläggningar och förvärv inom kärnområden.
Lantbrukaren som betalade för sina vitvaror med ett grustag kunde nog aldrig ha förutspått att det skulle bli startskottet för ett framgångsrikt företag som drygt 60 år senare skulle ha siktet inställt på att omsätta två miljarder och ha runt 800 anställda.